SEdans är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Västerbottensteatern och Skellefteå Riksteaterförening.

TIPS! 

SE DANS VÅREN 2021

Här kan ni ta del av de dansföreställningar som gästar Skellefteå med professionella dansare och dansensembles riktade till både små och stora.
Ta med era dansande barn och ungdomar, vänner och bekanta och upptäck scenkonstens oändliga upplevelser !

Postmodern Cool
Söndag 13.2 kl.18.00, SARA Kulturhus

Scen 2, Sara kulturhus
Ord pris: 205 kr, ungd (tom 26 år)/stud: 155 kr
Längd:55 minuter
Koreografi: Inés Belli
Dansare: Sara Enger Larsen, Trine Lise Moe, Mari Askeland, Hedda Rivrud
Arr: Västerbottensteatern i samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. En del av SE dans. Biljettsläpp 19 januari

80-talet ringde och ville ha tillbaka sin jazzbralla. Inés Belli bjuder på jazz-nostalgi, postmoderna teorier och en stor portion humor.

På 80-talet gjorde jazzdansen entré med dunder och brak. I filmer som Flashdance och Footlose lärde vi oss stretcha med gungning och jogga på stället. Var och varannan ungdom tragglade med sina chasse i danssalen, vilket ledde till att efterföljande årtionde till stor del spenderades iförd jazzbyxor i lycra.

I Inés Bellis verk Postmodern Cool dekonstrueras jazzdansrepertoarens ikoniska danssteg. Med unisona rörelser och en stor portion humor lyckas fem dansare förena denna kommersiella dansgenre med postmodernistiska teorier. Ett grepp som får verket att utmana etablerade normer inom såväl jazzdansen som den samtida dansen.

Inés Belli ger sig i kast med att göra jazzdansens legendariska form och stil relevant för dagens dansscener. Och hon lyckas. Postmodern Cool är i allra högsta grad ett samtida dansverk, men med en kittlande nostalgi som får fötterna i bänkraden att förteget stega pas de bourree…


Kiseldalen
Lördag 19.2 kl.13.00, Hallen-Nordanå

Två jonglörer möts i gränslandet mellan dröm och verklighet. Föremål vaknar till liv och tiden går fortare än vanligt. Med fötter som kastar och fångar sätts magiska kedjereaktioner igång. I ett flöde av rytmiska finurligheter och akrobatiska experiment förvandlas omgivningen till ett skruvat spel. Vi lämnar det som har varit och det som ska bli och bjuder in till Kiseldalen.

Föreställningen hyllar upptäckarglädjen och tar med publiken genom en abstrakt och lekfull terräng. Den visuella och ordlösa formen som utgår från cirkus, koreografi och objektmanipulation passar alla, oavsett ålder eller språkkunskaper.

Föreställningens längd: 35 min.
För åldern: 3-9 år
Biljetter går att köpa på Skellefteå turistcenter eller via Ticketmaster.se
Arr: Skellefteå kommun/Kultur- och biblioteksavdelningen
Skellefteå Årets kulturkommun i Västerbotten 21/22
https://www.visitskelleftea.se/sv/kulturkommun


Chotto Xenos - Akram Khan Company
Torsdag 17.3 kl.19.00, SARA Kulturhus

Längd: 50 min
Föreställningen turnerar genom Dansnät Sverige.
Arr: Dans i Nord & SARA Kulturhus

En familjeföreställning mitt i första världskrigets kaos, från ca 8 år och uppåt.
 Ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna.
Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien.

Ta chansen att se världsberömda koreografen Akram Khan gästa Skellefteå med sitt verk.

Akram Khan Company är åter på turné med Dansnät Sverige. Den här gången med Chotto Xenos -  ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Nu med handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar.  

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset.

Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.  

Chotto Xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.  

Akram Khan Company har under drygt tjugo år tagit platsen som ett av världens främsta danskompanier. Dansspråket har sina rötter i indisk kathak och samtida dans men präglas alltid av ett tydligt narrativ. Ett tilltag som skapat såväl tillgänglighet som konstnärliga och kommersiella succéer. I samarbete med regissören Sue Buckmaster tar sig kompaniet nu an kolonialsoldaternas bistra drabbningar.  

SOM MEDLEM I DANS OCH BALETTFÖRENINGEN ERBJUDER SARA KULTURHUS BILJETT TILL RABATTERAT PRIS. GÄLLER ALLA VUXNA I DANSFAMILJEN.
ORDNARIE PRIS 250 KR / RABATTERAD BILJETT 175 KR
UNGDOM 19 - 26 år 170 kr / BARN 8 - 18 år 120 kr


Norrdans -The Dawn Chorus
Tisdag 29.3 kl.19.00, Nordanåtetern

The Dawn Chorus utgår från fåglar som dör, men också från fågeln som metafor för en möjlig ny framtid.

Fågeln har en självklar plats i danshistorien och har genom en mängd verk tagit plats på scenen. The Dawn Chorus kommer att ta avstamp i några av dessa historiska fågeldanser och parallellt ta sig friheten att föreställa sig världen från en annan utgångspunkt. Det processinriktade utvecklandet av verket är en övning i lägga märket till andra detaljer och i att lyssna: till småfåglar, småhistorier och små rörelser. En möjlighet att med fågeln som följeslagare byta perspektiv på tillvaron.

I The Dawn Chorus drömmer vi om milslånga lockrop, polyamorösa parningsdanser och ett mörker att sjunga tillsammans i. Biljetterna köper du på kansliet Skeppargatan 11B tel. 0910-125 03, Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452510 eller Tickster.com Du kan även köpa biljetter i biljettkassan på föreställningskvällen 070-570 39 57. OBS! Biljettkassan stänger 5 min innan föreställningen börjar

Koreografi: Stina Nyberg
Dansare: Rebecka Berchtold, Sam Huczkowski, Nastia Ivanova, Chang Leo Liu, Leila Verlinden, Jade Stenhuis, Jonathan Starr, Alban Ovanessian
Längd: 1 Tim
Pris: 150 kr ungdom/studerande: 100 kr
Plats: Nordanåteatern
Arr: Skellefteå Riksteaterförening


An immigrant´s story
Måndag 11.4 kl.19.00, SARA Kulturhus

Scen 2, Sara kulturhus
Ord pris: 205 kr, ungd (tom 26 år)/stud: 155 kr
Längd: 55 min
Koreograf och medverkande: Wanjiru Kamuyu
Arr: Västerbottensteatern i samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. En del av SE dans.


Självbiografisk satir om att vara migrant. Wanjiru Kamuyu levandegör känslosamma immigrationsberättelser genom en fusion av dansstilar och smärtsamma minnen.

I solot An Immigrant’s Story utforskar Wanjiru Kamuyu en immigrants plats och tillhörighet. Hon tar oss med på en personlig resa med hudnära berättelser om att få sina rötter uppryckta, att vara annorlunda och att desperat försöka hitta sin plats.

Ensam på scen, omgiven av 35 svarta stolar, berättar Kamuyu med ord och dans, om den objektifiering, exotifiering och rasism hon mött under sitt liv som kosmopolit. Hon reflekterar över den vita cis-mannens privilegium, komplexiteten hos en utlänning och hur fördomar och kulturella preferenser kan slå knut på tillvaron.

Likt en smältdegel kombinerar hon afrikanska, europeiska och amerikanska influenser i sitt arbete. Hennes kropp är en ständigt föränderlig karta som införlivar nomadens stigmatisering och assimilering. Allt med en satirisk underton som övertygar med sin rättframhet.Graces
Tisdag 26.4 kl.19.00, SARA Kulturhus

Tisdag 26 april 2022, Kl 19.00
Scen 2, Sara kulturhus
Föreställningslängd: 50 min
Ord pris: 205 kr, ungd (tom 26 år)/stud: 155 kr
Biljetter släpps 19 januari
Arr: Västerbottensteatern i samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. En del av SE dans.


Feelgood-föreställning med den fria kroppens profet för alla !

Silvia Gribaudi har gjort sig känd som den fria kroppens profet. Genom att ifrågasätta könsstereotyper, kroppsideal samt begreppet virtuositet lyckas hon både underhålla och skapa eftertanke hos sin publik. Nu turnerar hon Dansnät Sverige med den ultimata feelgood-föreställningen – Graces.  

Silvia Gribaudi är en av de sällsynta konstnärer som vågar vara rolig, irrelevant och empatisk på samma gång. Hon håller sig alltid gränslöst flytande mellan dans, teater och performance. Med sitt självgäckande och queera förhållningssätt erbjuder hon sin publik underhållning och glädje. Okuvlig och rakt på sak har hennes verk en förmåga att skapa eftertanke genom både det okonventionella och det oväntade. Våren 2019 turnerade Silvia Gribaudis föreställning R.osa med Dansnät Sverige, nu är hon tillbaka med sitt nya verk Graces.   

Graces är en hommage till den mänskliga bristfällighetens styrka, en påminnelse om att ”skönhet ligger i betraktarens ögon”, men framförallt en hjärtlig föreställning som bjuder till mycket skratt.OR/ELLER - V

Söndag 3.4 kl.19.00, SARA Kulturhus

I samarbete med kostymateljé, rekvisita, scenteknik och produktion på Norrlandsoperan
Samproduktion: Norrlandsoperan och Dansens Hus.
Turnerar med Dansnät Sverige våren 2022.
Av klimatskäl sker turnén sker helt med tåg.
Längd: 60 min
Föreställningen är en del av Skellefteå - Årets Kulturkommun i Västerbotten 2021/2022 och SEdans.

FUTURISTISKT DANSEPOS FÖR HELA FAMILJEN
Mastodontscenografi, sublim dans och en gigantisk scarf väver samman enscenkonsthybrid i formen av ett V.

OR/ELLER är duokonstellationen som i sitt arbete med att skapa visuellt starka rum, jonglerar formaten installation och dansföreställning. Kompaniets koreografer Anja Arnquist och Madeleine Lindh är mästare på samarbeten och lyckas genom dessa skapa scenkonst med överraskande resultat.

Nu turnerar OR/ELLER med verket V, en systerföreställning till duons tidigare barnföreställning WEB. Men där WEB bjöd in barn att själva dansa fram sin värld, är V f en familjeföreställning där publiken på avstånd sugs in i en rad fantasifulla och illusionsrika situationer.
I V får publiken en säregen dansupplevelse där en kolossal scenografi får agera ihåligt bo till två besynnerliga figurer. Intrasslade i ett rutnät av rep väver de gemensamt fram en scenkonsthybrid med hjälp av sublim dans och hyperkonstruerad koreografi.

V är både ett futuristiskt och illusionsrikt dansepos. Som en skev spegelbild av livet tar verket vara på det vackert basala samtidigt som en eftersmak av surrealism dröjer sig kvar.

------------------
Anja Arnquist är utbildad vid Balettakademien och Stockholms konstnärliga högskola. Hon har sedan 2004 arbetat både nationellt och internationellt med dans och koreografi inom den samtida dansen. Bland de koreografer Anja arbetat med, har hon under åren fördjupat två starka samarbeten, med koreograferna Cristina Caprioli och Björn Säfsten. I rollen som dansare kan även samarbeten med koreografer som Efva Lilja, Anna Koch, Palle Gran Høj, Carl Olof Berg och Abraham Hurtado nämnas.

Starten på hennes koreografiska bana, kom med det mycket uppskattade interaktiva verket “Master minds”, som under åren 2008–2011 turnerade med både Cullbergbaletten och Skånes dansteater.

Sedan 2018 driver Arnquist OR/ELLER tillsammans med Madeleine Lindh, som hon delar en mångårig danskarriär ihop med på scenen.

Madeleine Lindh är utbildad vid Kungliga Svenska balettskolan mellan åren 1996–2004. Efter ytterligare studier i Amsterdam arbetade hon med Europa danse youth company, där hon dansade i stycken av bland andra Mats Ek och Hans Van Manen. Under åren 2005–2007 arbetade hon med William Forsythe, Wayne McGregor, Angelin Preljocaj och Frédèric Flamand i projektet D.A.N.C.E (Dance apprentice network aCross europe).

Madeleine har sedan 2008 mestadels frilansat med Stockholm som bas och har bland annat arbetat med koreografer som Björn Säfsten, Linda Blomqvist och Cristina Caprioli. I sitt samarbete med Caprioli mötte hon dansaren Anja Arnquist som hon sedan 2018 driver OR/ELLER med.