TIPS SE DANS! HÖSTEN 2022

Här tipsar vi om en rad dansföreställningar för bådes stora och små som gästar vår stad. Vi fyller på och uppdaterar eftersom, stay tuned och scrolla ned.


Närheten
Onsdag 21.9, kl.19.00
Folkets hus, Boliden

FÖR UNG & VUXEN

En närmare dansföreställning med vibrerande livemusik.
På en omsorgsfullt utvald plats utspelar sig en innerlig och bombastisk upplevelse. Publiken får vara med om en föreställning alldeles nära intill, då dansarna och musikern rör sig för, med, emellan och runt om. Med gemensamma krafter byggs ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Vi möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Föreställningen undersöker närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss.

Närheten är 2 timmar lång inklusive introduktion och fika. Fika ingår i biljettpriset.Dansare:
Am Ertl
Destiny Johannah af Kleen
Soledad Howe
Aloun Marchal
Tove Sahlin
Musiker:
Magdalena Eriksson

Koreografi: Tove Sahlin
Ljusdesign: Jonatan Winbo
Kostymdesign: Pontus Pettersson
Musiken i den ursprungliga uppsättningen komponerad av Josefin Runsteen. Nu tolkad och bearbetad av Magdalena Eriksson. Dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun

Producent: Riksteatern
Arr: Bolidens Teater- och Musikförening – en del av Riksteatern


Festen - Viktor Fröjd
Söndag 25.9, kl.18.00
Sara Kulturhus, Scen 2

FÖR UNG & VUXEN

Kanske är festen den sista tillflyktsorten där vi kan förkroppsliga vår längtan bortom språk och tanke. En längtan bort från struktur, symmetri och mätbarhet som det moderna livet avkräver oss. Festen är en hyllning till människan och det sinnliga. Till dansandet och att genom kroppen uppleva människans alla inneboende möjligheter, gemensamt såväl som enskilt. Alla som deltar på Festen är också med och skapar den. Vår resident DJ Cheza tar oss på en resa genom housemusikens värld och vi guidas av vår ceremonimästare Yared. Dansarna Joanna, Johanna och Viktor rör sig igenom festen tillsammans med oss.

Bra att veta inför ditt besök:
Garderob: finns i anslutning till scenen för evenemanget. Garderobsavgiften ingår i din biljett.
Insläpp: ca 30 min innan evenemanget startar.
Längd: 1h 20 min
Hörhjälpmedel: finns, läs mer här.

Koreografi, idé: Viktor Fröjd
Medskapande dansare: Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Yared Tilahun Cederlund, Maele Sabuni, Viktor Fröjd
Master of Ceremony: Yared Tilahun Cederlund
DJs: Maele “Dj Cheza” Sabuni, Joanna Holewa Chrona
Ljusdesigner: Anton Andersson
Scenograf: Anton Andersson
Kostymdesigner: Sarah Nakiito
Ljudkomposition: Yared Tilahun Cederlund, Maele “Dj Cheza” Sabuni
Dramaturgiskt stöd: Bodil PerssonFilm: Gustav Ågerstrand
Foto: Jonath Mathew
Produktion: Kulturföreningen Iver och Nordberg Movement
Samproduktion: Kulturföreningen Iver, Dansens Hus, NorrlandsOperan och DansstationenResidens hos Dansstationen, Inkonst, Danscentrum Syd, Dansens Hus,
Med stöd av: Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne och Konstnärsnämnden
Tack till alla som lagt grunden, verkar i och lever housekulturen.
Arr: Sara Kulturhus i samarbete med Dansnät Sverige


För barn 2-5 år
Idé & Koreografi: KolKo
Dansare: Sara Nilsson & Sandra Fredriksson
Musik: Tobias Ljungkvist
Scenografi & Kostym: My Zachrisson

Arr: Burträsk Teater & Musikförening

Fågel - KolKO
Lördag 1.10, kl.13.00
Burträskarnas hus

FÖR BARN & FAMILJ

I ett landskap med böljande tyger, bris av vingslag och ett plötsligt regn bjuds barnen in till att upptäcka rörelse, ljud och rum. Hur känns det att sväva genom vinden? Behöver en vingar då, eller kan det gå ändå? Fågel är en interaktiv dansupplevelse i gränslandet mellan föreställning och installation. I ett tryggt och spännande scenrum utforskar vi tillsammans fågelns rörelsevärld.


BLKDOG - Botis Seva
Fredag 14.10 kl.19.00
Scen 2, Sara Kulturhus

BLKDOG är en resa in i psykets allra mörkaste rum. En djupdykning i ett inre slagfält och den hopplöshet och rädsla en ung person erfar inför mötet med vuxenlivet. Skrämmande och kraftfullt låter Botis Seva publiken drabbas av sin knivskarpa koreografi och grymma dansare.

Botis Seva

Född i södra och uppvuxen i östra London, introducerades Botis Seva till dansen genom Tony Adigun och hans kompani Avant Garde Dance. Seva startade sin danskarriär med kompaniet och medverkade i flertalet föreställningar.
2009 grundade Botis Seva sitt eget danskompani Far From The Norm. Tillsammans med kompaniet experimenterade han med hiphop samtidigt som han utmanade konventioner inom dansteatern. Sedan dess har Seva mottagit flertalet priser och utmärkelser, fått beställningsuppdrag, spelat för utsålda hus och varit verksam som gästkoreograf vid bland annat Scottish Dance Theatre.
2017 valdes Botis Seva in som konstnär i Aerowaves17 vilket blev startskottet för hans internationella karriär.


Koreograf: Botis Seva
Kreativ producent: Far From The Norm – Lee Griffiths
Musik: Torben Lars Sylvest
Ljus: Tom Visser
Kostym: Ryan Dawson Laight
Dansare: Far From The Norm – Victoria Shulungu, Naïma Souhaïr, Hayleigh Sellors, Jordan Douglas, Joshua Nash, Shangomola Edunjobi, Larissa Koopman.
Foto: Camilla Greenwell

BLKDOG är producerad av Far From The Norm och Sadler’s Wells med stöd från Arts Council England. Presenteras genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.
Föreställningen arrangeras av Norrlandsoperan & Västerbottensteatern. En del i utbudet SE DANS.


Cave - Norrdans
Tisdag 18.10, kl.19.00 Nordanåteatern

FÖR UNG & VUXEN

Om du kan se din egen skugga, är den också en del av dig?

Den kritikerhyllade amerikanska koreografen Rena Butler gör sin Europa-debut med Norrdans. Verket Cave tar utgångspunkt i Platons grottliknelse, för att genom fysisk och formstark dans berätta om fördomar och förutfattade meningar, om dekolonisering och ny kunskap.

Trots att det är mer än 2000 år sedan Platons grottliknelse skapades är ämnet lika relevant nu som det var då. Det är med klarsynthet och konstnärlig finess som Butler greppar ämnet och applicerar det på vår samtid.Medverkande: Arūnas Mozūraitis, Damini Gairola ,Courtney Mazeika ,Kevin Julianto, Lander Casier, Sam Huczkowski, Leila Verlinden, Chang Liu
Koreograf: Rena Butler
Kompositör: Darryl Hoffman
Kostymdesigner: David Gehrt
Ljusdesigner: Sofia Linde, Hannele Philipson
Fotograf: Lia Jacobi
Föreställningslängd: 1 tim 10 min
Pris: 150 kr ungdom/studerande: 100 kr
Arrangör: Skellefteå Riksteaterförening (070-570 39 57)

Biljetterna köper du på kansliet Skeppargatan 11B tel. 0910-125 03, Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452510 eller Tickster.com. Du kan även köpa biljetter i biljettkassan på föreställningskvällen. OBS! Biljettkassan stänger 5 min innan föreställningen börjar.


Vindvaka - Virpi Pahkinen
Onsdag 2.11, kl.19.00-19.50
Scen 4, Sara Kulturhus

I koreografen Virpi Pahkinens nya verk står det föränderliga vattnet i centrum för rörelserna. Pahkinen har med skapat verket för fyra dansare på ett samiskt tema, i samverkan med samiska konstnärer.

Flerfaldigt belönade Virpi Pahkinen är en av Nordens ledande koreografer och solodansare, och har verkat vid dansscener i närmare ett femtiotal länder. Virpi Pahkinens koreografiska språk präglas av såväl det arkaiska, mytologiska som science fiction. I dansen har hon utforskat människans och naturens tid, som i verken Deep Time och Black Rainbow. Hennes dansgestalter äger en meditativ kraft och bildar tecken som bär drömmar.

I det nya verket Vindvaka gör hon med sina dansare en resa i hydrosfären, i vattnets transformationer. Rörelser kan te sig snötysta och vindlande, eller råmande och flödande, för att sedan landa i det hemlighetsfullt organiserade i en stilla klarhet hos en snökristall.


Medverkande
Dansare:
Virpi Pahkinen
Pontus Sundset Granat
Vanessa Lindblom
Victor Persson
Konstnärligt team
Koreografi: Virpi Pahkinen
Musik: Roger Ludvigsen
Kostymdesign: Virpi Pahkinen
Ljuddesign: Jukka Rintamäki
Ljus: Niklas Glahns
Konst: Kristin Tårnesvik
Verket är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter, Scenkonst Sörmland och Virpi Pahkinen Dance Company
Producent
Samiska teatern - Giron Sámi Teáhter

Arr: Sara Kulturhus
Biljetter släpps inom kort via Ticketmaster.se och Skellefteå Turistbyrå.


Transplantation
Fredag 2.12
Sara Kulturhus

FÖR UNGA & VUXNA

Transplantation
är en livsbejakande varieté om identitet och existens, inspirerad av en medicinsk thriller som stavas benmärgstransplantation.  

2019 genomgick Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas måste hela hennes immunsystem slås ut. Successivt lämnar hon plats för en okänd benmärgsdonators livgivande stamceller och frågar sig: – Var tar jag slut och börjar den andre?

Ur denna erfarenhet tar verket Transplantation form, ett rikt allkonstverk där filosofiska tankefigurer om Engelkes nyvunna Y-kromosom stöts och blöts av performancekonstnären själv tillsammans med koreografen och dragkingartisten Sofia Södergård.

Med dans, standup, opera och komik skildras Charlottes pånyttfödelse som… ja… som vaddå? Som man? Hur många procents genmassa utgör en kropp och hur stor del behöver ersättas för att skapa en ny person?

Transplantation är en hyllning till livet – en köttslig realitet ackompanjerad av musikhistoriens största kärlekshistoria ”Tristan & Isolde” av Wagner.


Regi, koncept: Charlotte Engelkes
Koreografi: Sofia Södergård
På scen: Charlotte Engelkes, Sofia Södergård
Musik, ljuddesign: Willi Bopp
Musik av Richard Wagner: Tristan och Isolde, Prelude akt 1–3, är inspelad med Norrlandsoperans symfoniorkester

Dirigent och arrangemang: David Björkman
Videoprojektioner: Geska och Robert Breçevic´/ Performing Pictures.
Ljusdesign, scenografi: Karl Svensson
Kostymdesign: Anna Ardelius
Foto: Mats Bäcker
Samproduktion: Norrlandsoperan, Dansens Hus
Längd: 70min

Scenografi, rekvisita och kostym har tillverkats av Norrlandsoperans ateljéer och verkstäder.
En ASTARTE produktion i samarbete med Norrlandsoperan och Dansens Hus med stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad.

Turnerar med Dansnät Sverige 2022.
Turnén sker helt med tåg pga klimatskäl.

Arr: Sara Kulturhus
Biljetter släpps inom kort via Ticketmaster.se och Skellefteå Turistbyrå.


Skogshall - Dansinitiativet
Lördag 19.11 kl.13.00
Hallen, Nordanå

FÖR BARN & FAMILJ

Naturligt eller artificiellt? Ipad eller paddor? Vart är himlen eller internet, egentligen? I ett ombonat grönt rum omsluts barnen in i en organiskt föränderlig värld där kodade väsen och mytiska maskiner skapar glädje, förundran och spänning. Vad är det för väsen som gömmer sig i mossan? Vad kommer de självlärande artificiella smarta maskiner att göra i framtiden?

Dansföreställningen Skogshall skapar en upplevelse som leker med vår naturliga och artificiella tillvaro.

Åldersrekommendation Från 4 år
Idé och koreografi: Per Sundberg i samarbete med dansarna
Dansare: Jenny Schenkler och Mikael Marklund
Scenografi och kostym: Jenny Nordmark
Musik och ljud: Gustav Basic Nordmark
Ljusdesign: Calle Mårtensson
Arr: Skellefteå Kommun i samarbete med Norrlandsoperan


Se dans är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Västerbottensteatern, Skellefteå Riksteaterförening och Sara Kulturhus