KURSUTBUD

1,5 – 4 år    Knattedans
4 – 7år        Barndans eller Barnbalett 
7 - 8 år        Barndans, Barnbalett, Barnstreet eller Barnbreaking
8 – 9 år       Mixdans, Balett, Streetdance eller Breaking
10 - 12 år   Mixdans, Balett, Streetdance eller Breaking samt fördjupningsgrupp Dansspets       
12 - 14 år  Jazz/Modern Nutida, Balett, Streetdance eller Breaking samt fördjupningsgrupp Dansspets
ca 14 +  Ung, Fortsättning och Avancerad nivå ( se mer nedan)
15+    Fördjupningsgrupp Dansväxthuset
 
UNG - Grundläggande stilspecificerad dansteknik
Balett, Modern Nutida dans, Jazzdans eller Streetdance.
 
FORTSÄTTNINGSNIVÅ - God stilspecificerad dansteknik
Balett, Modern Nutida dans, Jazzdans eller Streetdance.
 
AVANCERAD NIVÅ  - Mycket god stilspecificerad dansteknik  
Modern Nutida dans, Jazzdans, eller Streetdance.

VUXEN ÖPPEN NIVÅ
Jazz/Modern Nutida, Balett eller Streetdance och Dans för dig med funktionsvariation.

SENIOR ÖPPEN NIVÅ
Dans för Parkinson och andra neurologiska sjukdomar

DANSSPETS & DANSVÄXTHUSET

För dig som älskar att dansa och vill satsa på dans

Aktuellt schema för danskurser


DANSSTILAR

KNATTEDANS

Knattedansen bygger på fantasi och estetiskt/sinnerliga upplevelser. Barnen får genom dansen och en stor variation av övningar träna upp grundläggande reflexer och rörelsemönster samt träna koordination och motorik. Det blir mycket skoj och håll igång, samtidigt som vi också tränar oss att slappna av och varva ner. Lektionen genomförs tillsammans med medföljande vuxen, som också denne deltar i dansen. Genom att barn och vuxna dansar tillsammans stärks deras relation och anknytning och det är förstås också en rolig och lustfylld stund tillsammans. Knattedansen är för barn från ca 1,5 år som börjat gå och står stadigt upp till ca 4 års ålder.


BARNDANS

I barndans introduceras dansen på ett lekfullt sätt, där fantasi och improvisation är i fokus. Under lektionerna får barnen tillfälle att prova många olika dansstilar på ett lättsamt sätt. Dansstilsinnehållet kan variera något beroende på vilken lärare gruppen har. I barndansen förbättrar barnen bl a sin koordination, rytmik och motorik och de ges goda förutsättningar för en vidareutveckling inom dansen. Dansen utgår från barnens mognadsnivå och byggs på i takt med deras utveckling. Barndans erbjuder vi från och med hösten det år barnet fyller 5 år.BARNBALETT

Liksom barndans är fantasi och improvisation i fokus på Barnbaletten. Till skillnad från Barndans får man på Barnbaletten möta balettens estetik och på ett lustfullt sätt även träna balettens specifika grunder, danssteg, positioner och tillhörande vokabulär. I Baletten utvecklar barnen smidighet, koordination, rytmik och motorik och det ger goda förutsättningar för att vidareutveckla sitt dansande. Vi erbjuder barnbalett från hösten det år barnet fyller 5 år.
 

BREAKDANCE

Breakdance är dansstilens mer alldagliga namn och stilen är ett av elementen i den ursprungliga hip hop-kulturen från 1970-talet. Dansstilen kommer från en mängd dansstilar som rocking, och även kampsporter som exempelvis capoeira. Vanligt förekommande är att man är upp och ner, arbetar med grundsteg. Det är svettetigt hårt och kul! Breaking är under ständig utveckling och influeras fortfarande av andra dansstilar och sporter då dansen handlar om att uttrycka sig själv och sätta en personlig prägel.. För de yngsta finns även Barnbreaking där vi tränar på det allra mest grundläggande på ett lekfullt och lustfyllt sätt.
 

BALETT

I balett får eleverna lära sig den klassiska balettens grunder vid stången och ute på golvet. Baletträning ökar kroppsmedvetenheten, bygger upp muskler och ökar kroppens flexibilitet, som man även har stor användning av inom andra dansstilar. Baletten har en härlig och vacker estestik samt är ett utomordentligt bra träningskomplement och verktyg för att utveckla bättre dansteknik och fysik.

DANS FÖR DIG MED FUNKTIONSVARIATION

Dans för dig med funktionsvariation riktar sig till barn, unga och vuxna med olika funktionsvariationer. Här sker dansundervisningen i grupp där alla deltgare har olika förutsättningar, några kanske sitter i rullstol och andra inte. Här arbetar vi med att anpassa  och utmana rörelser efter varje deltagare så att olika individer kan utföra samma rörelsesekvenser och delta på sina villkor. Centralt i Dansfunkis är rörelseglädje, upplevelse samt att  dansa och växa tillsammans. OBS: Just nu har vi ingen grupp för barn och unga, men målet är att kunna starta upp en. Anmäl gärna ert intresse via vårt anmälningsformulär och ange "Dans för funktionsvariation" i kommentaren. Dans för unga vuxna och vuxna med funktionsvariation håller vi i samarbete med Tisdagsklubben på Skellefteå Kommun.
 

JAZZDANS

Jazzdans har sina rötter i afrikansk dans, men har via USA, shower och musikaler utvecklats till den stil den är idag. Den kan variera i stil och innefatta bl a showjazz, traditionell jazz och lyrisk jazz, men gemensamt för alla jazzstilar är att man arbetar mycket med höfter och axlar i isolationer och förlängningar i armar i ben. Det är oftast jazzdans som ses i samband med musikaler och dans i TV-underhållning.
 

MIXDANS

I mixdans får man på en grundläggande nivå prova på olika dansstilar, framförallt balett, modern nutida dans och jazz, men det kan också finnas inslag av exempelvis afro, flamenco eller street utifrån danslärarens kompetens. Mixdansens mål är att eleverna ska få en bred grund att stå på, dansträning och teknikutveckling inför framtida stilinriktningsval.
 

MODERN NUTIDA DANS

Modern nutida dans utvecklades kring sekelskiftet i slutet på 1800 talet och var en reaktion mot balettens strikta och hållna stil. Rörelserna är i stället mer naturliga och utmanar kroppens rörelsemöjligheter, det är en dansstil som ständigt utvecklas. Under lektionen tränas grundläggande teknik och stort fokus ligger på improvisation både enskild och kontaktimprovisation samt golvteknik, handstående m.m.


STREETDANCE

Streetdance är ett samlingsnamn för många olika dansstilar som uppkommit på gatorna (därav namnet) i framförallt Los Angeles och New York. Hos oss dansar man främst hiphop och de understilar som hör därtill, men även inslag av t.ex. House och Afro/latinska stilar kan förekomma, beroende på danslärarens bakgrund. Ofta delas hiphopen i old school (locking, popping, breaking m.m.) och new school som blandar olika hiphopstilar, och även dansas till flertal olika musikstilar, men med huvuddrag som låg tyngdpunkt, isolations och varierande dynamik. Streetdancen är under ständig utveckling och definitionen förändras ständigt, just eftersom det bygger på att experimentera och komma på nya steg och hitta ett personligt uttryck. För de yngsta finns även Barnstreet där vi tränar på det allra mest grundläggande på ett lekfullt och lustfyllt sätt.
 

HEELS

På dessa klasser bygger rörelsekvalitéerna på en hållning och en självsäkerhet som kommer av att gå på klackar. Klassen behöver dock inte nödvändigtvis utföras i klackskor, det går även bra med sneakers. Det blir dans främst med mycket attityd, men även med inslag av mer sensuella rörelser. (Ge som workshops eller i samband med bröllopsfirande)


WORKSHOPS

Vi samarbetar med olika dansinstitutioner och dansarrangörer och erbjuder  workshops i olika stilar med olika danskonstnärer.
Håll utkik på hemsidan samt på vår instagram för att hålla er uppdaterade om kommande workshops, kortkurser och danserbjudanden.